História
História vinárstva Bodegas Rey Fernando de Castilla sa začína rodinou Andrada-Vanderwilde. Tá pred dvoma storočiami začala vyrábať sherry vína v regióne Jerez. Značku „Fernando de Castilla“ založil v roku 1972 Fernando Andrada-Vanderwilde. Jeho cieľ mal byť stáčať niektoré z najlepších španielskych brandy pod týmto názvom. Názov pochádza od kráľa Fernanda de Castilla “El Santo”, ktorý v 13. storočí dobyl veľké časti Andalúzie a objavil tam mimoriadne pôdne a klimatické podmienky, vďaka ktorým mohli vyrábať vína výnimočnej kvality.
Španielsko je pravdepodobne krajinou s najdlhšou tradíciou brandy v Európe. Je považované za najväčšieho výrobcu brandy na svete, pričom 90 % brandy vyrobeného v Španielsku pochádza z oblasti okolo Jerez de la Frontera na pobreží Atlantiku. Brandy zo Španielska, ako jediné brandy na svete má označenie pôvodu schválené EÚ. Ďalšou zvláštnosťou je proces solera používaný na skladovanie a zrenie, ktorý sa nepoužíva napríklad pri brandy alebo koňaku. Niekoľko radov sudov je naskladaných na seba, pričom do horného radu sudov sa plní najmladší destilát. Pálenka určená na stáčanie sa odoberá z najnižšieho radu sudov a výsledná strata v sude sa odoberá z destilátu z radu sudov vyššie.
Fernando de Castilla Solera Reserva
Tento proces sa používa aj pre Fernando de Castilla Solera Reserva, dozrieva v solera systéme po dobu piatich rokov v sudoch z amerického dubu. Airén sa používa ako odroda hrozna pre základné víno Fernando de Castilla Solera Reserva. Ide o odrodu bieleho vína, ktorá sa pestuje výlučne v Španielsku a je známa aj ako „Lairén“ alebo „Aidé“.
Fernando de Castilla Solera Reserva mahagónovej farby zaujme ovocnou vôňou a jemnou a veľmi vyváženou chuťou.